Berättelser


Hos frisören


En muslim gick till frisören för att klippa sig och trimma skägget. När frisören började klippa honom, började de småprata. De pratade om allt möjligt och till slut kom de till att prata om Gud.
Frisören : “Jag tror inte att Gud finns.”
Kunden (muslim) : “Varför säger du så?”
Frisören : “Jo, det räcker att gå ut på gatan för att inse att Gud inte finns. För, om Han finns, skulle det finnas så många sjuka människor? Skulle det finnas så många överlämnade barn? Om Gud fanns, skulle plågor och smärta inte kunna finnas. Jag kan inte tänka mig en Gud Som skulle kunna tillåta dessa saker.”
Kunden (muslim) tänkte en stund och beslöt sig att inte svara, för att inte börja debetten (som skulle kunna leda till fientliga toner).
Frisören avslutade sitt jobb med kunden, som lämnade frisörsalongen. Så fort han gick ut på trottoaren, såg han en långhårig man, rufsig i håret, som dessutom var smutsig; och med ovårdat skägg - mannen såg ut som slusk. Muslimen vände sig tillbaka till salongen, kom in och sade:
Kunden (muslim) : “Vet du vad, jag tror inte att frisörer finns.”
Frisören : “Hur kan du säga det?” frågade frisören, helt häpen över kundens blindhet. “Jag står ju framför dig, jag är frisör och har precis klippt dig!”
Kunden (muslim) : “Nej. Frisörer finns inte. För om de fanns, skulle det inte finnas folk med långt, smutsigt, rufsigt hår och med ovårdat och smutsig skägg, som den där mannen utanför salongen.”
Frisören : “Men, snälla du, frisörer finns ju! Sådant händer därför att dessa  människor väljer att inte komma till frisören.”
Kunden (muslim) : “Exakt. Du har rätt.”
———————————————————————————————————————–
Gud finns. Onda saker händer när människor väljer att inte skynda sig till Gud och när människor väljer att inte söka skydd och hjälp från Honom. Därför finns det eländet i världen.

Ref: http://www.turban.se/?p=93


Brevet till Iblis


Denna historia handlar om `Abd Allah ibn Hilal al-Kufi al-Majdhum och hans granne, som bad honom att skriva ett brev till Iblis - må Allah förbanna honom - i en angelägenhet som tryckte honom. Otrolig som den är, är denna historia dock ett gott exempel på den ondska som kan finnas hon folk.

`Abd Allah ibn Hilal skrev alltså brevet å sin grannes vägnar, undertecknade det nogsamt, och sände iväg det till Iblis. När Iblis läst det, kysste han det, lade det över sina ögon, och sade: "Jag står till din tjänst, o Abu Muhammad - vad behöver du?" Denne svarade: "Jag har en mycket generös granne, som visar stor omtanke mot mig och mina barn. Närhelst jag behöver något ser han till att jag får det. Behöver jag pengar ger han mig ett lån eller hjälper mig på annat sätt. Är jag bortrest tittar han till min familj och mina barn och gör allt möjligt gott för dem." För varje god sak som nämndes sade Iblis "Det är fint" eller "Det är bra". När mannen var färdig med besrkivningen av grannen, sade Iblis: "Så vad vill du att jag ska göra?" Han sade: "Jag vill att du ska sätta stopp fär hans välfärd och göra honom fattig, ty jag är led på hans ställning, hans rikedom, ja att han han överhuvudtaget finns och fortsätter att leva i välmåga." När Iblis hörde detta upphov att ett vrål, så högt att man aldrig hört honom yttra något liknande. Alla hans demoner och soldater samlades kring honom och frågade: "Vad har hänt, o du [människornas] herre och mästare?" Han svarade dem: "Visste ni att Allah - upphöjd och majestätisk är Han - har skapat människor som är värre än jag ?!"


Källa:
Denna episod har översatts ur boken "Fadl al-Kilab `ala kathirin min man labisa al-thiyab" (Hundarnas företräden framför många av dem som går klädda i kläder) av Abu Bakr ibn Khalaf al-Marzaban. Ö-sättning till svcenska: bmkTvå fiskarTvå fiskar simmade omkring och upptäckte plötsligt en bit kött framför sig. Den yngsta fisken öppnade munnen och simmade mot köttbiten. Den äldre fisken ropade:
   Stanna! Du kan inte se det, men inne i köttbiten stter det en krok, genom en osynlig lina är den kopplad till en käpp ovanför vattenytan och någon håller i den käppen. Om du äter köttet, kommer kroken att fastna i din käke och denne någon kommer att dra upp dig ur vattnet. Någon kommer att sprätta upp dig med en kniv, steka dig i en panna och äta upp dig. Det som blir kvar av dig får katten.
   De två fiskarna simmade iväg. När den yngsta fisken blev ensam tänkte den: Jag ska själv undersöka hur korrekta  påståendena är.
   Han återvände  till köttbiten och simmade runt den, ovanför och under den. Han gjorde en riktigt noggrann undersökning och kunde sedan konstatera:
   Jag har sett mig omkring ordentligt och jag har inte upptäckt någon  käpp, kniv, stekpanna eller katt. Jag har faktiskt inte upptäckt något utanför detta vatten vi lever i.
   Han simmade åter tillbaka till köttbiten och slukade den. Kroken fastnade i hans käke och han drogs upp ur vattnet. Han såg käppen och en man med en kniv - men vid den tidpunkten var hans  kunskap intet värd.


Ref: http://svarten.blogspot.com/2007/03/i-fablernas-vrld.html#links
^
upp
© 2008 Kultursällskapet Damas  * Damas Cultural Society
Last updated: 2009-December-07